Kehonrakennus, brutaalia vai ei?

01.07.2020

Kysymys joka askarrutti ainakin minua aiemmin. Toki, jos puhumme kilpailemisesta ja siihen valmistautumisesta niin vastaus on selvä: Kyllä, todella brutaalia. Tiukka ruokavalio ja siinä pysyminen yhdistettynä kovaan treenaamiseen on todellinen haaste.

Mutta ajatellaanpa asiaa harrastajan näkökulmasta.

Treeni

En ole koskaan saanut treenattua itseäni sillä tavalla loppuun että tarvittaisiin ämpäriä. Totaaliseen failureen (toiston epäonnistumiseen) mennään kyllä tosi usein, koska tämän hetkinen treeniohjelmani niin vaatii ja kun sinne päästään niin vastus ei enää nouse sieltä ylös. Nämä failureen vietävät sarjat ovat mielestäni juuri sitä parasta mitä tarvitsen optimaaliseen lihaksen kasvatukseen. Se tunne varsinkin treenin jälkeen on aivan loistava kun tietää antaneensa itsestään 110%.

Siltikään en omia treenejä pidä vielä äärimmäisen brutaalina ja kutsun tällä tavoin treenaamista kuitenkin kehonrakennukseksi. Treenaaminen on nousujohteista ja tavoitteellista. Jos kehittyä haluaa niin treenin on oltava nousujohteista, koska jos treenataan liikettä aina samalla tavalla tai samalla painolla, niin lihaksen ei tarvitse kasvaa, koska se osaa tehdä sen työn jo sellaisenaan. Treenin on oltava kerta toisensa jälkeen kovempaa ja kovempi rasitus lihakselle, jotta sen kasvaminen olisi mahdollista.

Mainittakoot, että jalkapäivät ovat aina yleensä koko kehoa eniten rasittava treeni, jos antaa itsestänsä kaiken. Jalkaliikkeissä, esimerkkinä jalkakyykky, lähes kaikki kehon lihakset tekevät työtä ja se onkin siten hyvin kokonaisvaltainen liike.

Ravinto

Kehonrakennuksessa siis treenataan kovaa ja syödään täsmällisesti. Riittävä ravinnon saanti on hyvin tärkeää lihaksen kasvatuksen kannalta. Koska proteiini on lihassolujen rakennusaine, lihaksen optimaalisen kasvatuksen näkökulmasta ohjenuorana proteiinin riittävään saantiin voidaan pitää arvoa 2-2,5g proteiinia jokaista painokiloa kohden.

Omalla kohdalla päiväsaantina voidaan puhua lepoviikolla seuraavista makroista: Proteiinit: 250-280g Hiilihydraatit: 250-300g Rasvat: 120-130g. Treeniviikoilla hiilarin määrä nousee 350-400g tuntumaan ja rasvan määrä vastaavasti laskee jonkun gramman alaspäin.

Lepo

Levon merkitystä harvoin tulee ajateltua kunnolla ja monelta treenaajalta jääkin tämä liian vähälle huomiolle. Lepo on erittäin tärkeässä roolissa lihasmassan kasvatuksessa, koska lihas kasvaa levossa. Väsynyt keho ei pysty tehokkaasti hyödyntämään ravinnosta saatuja rakennusaineita ja lihaksen kasvu hidastuu mikäli se ei saa riittävästi lepoa. DOMSsit eli viivästynyt lihasarkuus on hyvä indikaattori sille milloin on viisasta lähteä treenaamaan lihas uudestaan. Kipeää lihasta ei kannata tai en suosittele ainakaan treenaamaan. Kovasti treenaavan kannattaa ottaa myös totaalilepoja aika ajoin, jotta keholle jää aikaa palautua ja korjata lihasta.

Loppupäätelmä

Lopuksi voidaan todeta, että jos tähtäät kehonrakennuslavoille niin silloin homma on aika brutaalia. Jos taas et, homma ei ole brutaalia. Ainakin itse koen ja ajattelen sen niin. Tämä on vain yksi elämäntapa ja kohtalaisen helppo sellainen kulkea. Syöt terveellisemmin ja puhtaammin, liikut säännöllisesti ja sitä kautta voit paremmin. Vai mitä mieltä sinä olet?

Kommentoi ja kerro oma tapasi treenata ja miten tunnet sen, brutaalina vai ei niin brutaalina.

© 2020 SaliVehje, training & lifestyle -blogi. Kaikki oikeudet pidätetään. 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita